sâmbătă, 12 august 2017

Colocviul „Subcetate – istorie, cultură, spiritualitate”: 19 august 2017


 Zilele localității Subcetate încep și în acest an cu colocviul „Subcetate – istorie, cultură, spiritualitate”, o temă cu o problematică vastă. Timpul consacrat colocviului este restrâns, dar rostul său este acela de a fi un preambul pentru toate celelalte activități organizate în aceste două zile - activități care ne invită să ne amintim care sunt reperele noastre din punct de vedere istoric, spiritual și al culturii tradiționale.
        În ceea ce privește istoria comunei noastre, propunem ca suport al discuției cartea cu miros proaspăt de tipografie „Subcetate Mureș. monografică”, apărută sub auspiciile asociației Culturale „Dobreanu”, coordonată de profesorii Doina și Vasile Dobreanu. Cartea apare în colecția de lucrări monografice „Exemplarium” a Editurii „Cezara Codruța Marica” din Târgu Mureș.  


Despre monografie vor vorbi:


Domnul profesor dr. Valentin Marica, scriitor și editorul cărții, 

 Doamna conferentiar univ. dr. Doina Butiurcă. 


În consens cu tradițiile noastre privind exprimarea bucuriei, a exuberanței prin joc și cântec vă propunem momentul artistic realizat de poeții Valentin Marica și Ionel Simota și de muzicienii Ioan Morar și Alina-Maria Tăslăvan, artiști autentici care, prin prezența lor, ne înnobilează cu prietenie și încredere, ne trezesc spiritual și ne pregătesc pentru bucuria comuniunii în rugăciune la liturghia de duminică dimineața, la Biserica Sfântul Dumitru din localitate.


 Poetul Ionel Simota

 Violistul Ioan Morar

Violonista Alina-Maria Tăslăvan



Domnul Ioan Morar, varvigean de al nostru, a studiat specialitatea VIOLĂ la Liceul de muzică și Academia de Muzică "G. Dima" din Cluj, apoi aproape 40 de ani a fost violist in Orchestra Operei Naționale Române din Cluj. Ca student, a fost membru și solist al Orchestrei "Ansmblului Martișorul" condus de Dumitru Fărcaș, cu care a făcut turnee de excepție prin toata lumea. 
După 46 de ani se întoarce acasă să-și reîntâlnească colegii și prietenii, rudele și consătenii și să ne vorbească, prin vibrațiile arcușului despre pasiunea lui de o viață: arta muzicii.
Plecată din satul Filpea la patru ani, Alina-Maria Tăslăvan este acum în an final la Conservatorul "Nicolo Sala" din Benevento-Napoli și în regim de cantonament studiază câte opt ore pe zi la pregătirea faimosului Concert pentru vioară" Anotimpurile" de Antonio Vivaldi. 
Suntem deosebit de onorați de prezența acestor artiști la Subcetate, iar Alinei Taslavan să-i dorim succes și o carieră frumoasă!



Fie ca întoarcerea în sat în aceste zile a fiilor înstrăinați și comuniunea în trăire cu cei de acasă să fie pentru toți prilej de înălțare spirituală, o formă sfântă de înviere!

Fie binecuvântate aceste zile!


O CARTE A MUREȘULUI: „SUBCETATE-MUREȘ. PREZENTARE MONOGRAFICĂ" DE DOINA DOBREANU ȘI VASILE DOBREANU, EDITURA CEZARA, 2017

Valentin Marica (Din „Manuscrisul de jad”)

Cartea, purtând netezimea cămășii de aloe despre care vorbea Ioan Alexandru, spre a defini veșmântul spiritului, este un semn al crucii; prin el ființa smulgându-se din pulberea pământului, ca mai apoi să se ridice la „locuințele înalte ale nemuririi". Cartea domnilor profesori Doina Dobreanu și Vasile Dobreanu este semn al crucii prin profunzimea trăirilor și temeinicia argumentelor, dezvăluind in crescendo, ca într-un ritual, cum satul Subcetate de Mureș din județul Harghita își împletește, în lunga sa istorie, mintea și inima, cugetarea și credința, truda și speranța, înspre smulgerea omului din pulberea pământului și învestirea lui cu nesațiu' de veșnicie. Prin semnul crucii, ființa pământeană trece în ființă cerească, precum satul, în dreaptă cumpănă, perpetuând ordo universalis, preface lutul în Duh. În felul acesta, îi simțim cărții fundamentul.
Autorii cercetează la nivelul științific, asimilându-și fervoarea și demnitatea documentelor, prin autoritatea arhivelor, începând cu anul 1700, în același timp fiind părți din matricea de afectivitate a satului, trăitori în amănunt ai nesfârșitei povești, în care taina și povața devin personaje nemuritoare. Dobrenii, Cotfăsenii, Hurubenii, cei cu numele de Muscă, Pop, Ciubâcă, Bordea, mențiunea anului 1786 pe o poartă de lemn, împodobirea locului cu lumânărica pământului, păstoritul pe Coasta Higii înseamnă statornicie, rânduială și frumusețe, zbaterile și izbânzile omului ca „fiu al luminii", „ostenit, dar împăcat" în vălmășagurile vieții. Cu alte cuvinte, întâlnim filoanele a ceea ce la Heidegger, bunăoară, e tetrada cer-pământ-divin-uman, orchestrate de autori în atâtea tonuri și nuanțe, vârste și experiențe, stări și simboluri, cunoscându-le prin căldura sânului părintesc și binefacerile cărților de învățătură. Așadar, autorii prezentării monografice sunt fiii și în același timp dascălii. Ca fii ai satului, autorii reprezintă legi scrise și nescrise, nemărginiri de gând și fapte, lumina iubirii statornice - Cartea rodește din iubire, se spune în „Argument" -, iar ca dascăli exprimă felul potrivit de a fi la întâlnirea cu satul, cu teluricul și cosmicul, cu oamenii așezați temeinic în firea lucrurilor și dreapta curgere a vieții, bucuria de a descoperi, a intui, a convinge, a corecta, a avea atitudine. Ca fii ai satului și dascăli, autorii înțeleg ce înseamnă „că un lucru se petrece românește", cum ar sublinia Mircea Vulcănescu, pentru aceasta fiind nevoie de scânteie, pricepere și voință.
Scânteia prezentării monografice a satului Subcetate de Mureș, cu ample străvechimi și apropierea lor de ziua noastră, cu frumusețea de a avea ce mărturisi, e preluată de autori din zestrea de gând a familiei, vrednicul de pomenire Vasile I. Dobrean, bunicul, reușind să cuprindă satul în File de monografie, preluate prin priceperea și voința nepoților și așezate în prestigioase apariții editoriale. Vorbim, astfel, de popasuri semnificative înspre edificarea monografiei de față, fie că e vorba de Cântecul obârșiei sau Țesături românești din zona Mureșului Superior, Subcetate - Un Secol de istorie în imagini, Bucuria lecturii, Graiul din localitatea Subcetate de Mureș, Surâsul amintirilor sau interviurile din seria de carte La obârșie, la izvor..., toate acestea fiind puneri în evidență a prestigiului locului, a valorii sale de document.
Secvențele monografice, în succesiunea lor, transmit informația strictă, plauzibilă, în simbioză cu inefabilul povestirii, al confesiunii interlocutorilor, de la reperele geografice la cele de spiritualitate, fiind detaliate istoria, demografia, situația social-economică, resursele naturale, etnografia, folclorul literar și muzical, familia tradițională, gospodăria țărănească, industria casnică, magia sărbătorilor, credințele străvechi, graiul, școala, biserica, activitatea culturală, administrația locală. Secvențele finale, Fiii satului - repere de profesionalism și Acasă la Subcetate exprimă temeiuri spirituale aparte, emoții și valorificarea expresiei atât de consacrate Adu-ți aminte!, mai ales în contextul în care țăranul de altădată și lumea lui, cum afirma fondatorul Muzeului Țăranului Român, Horia Bernea, sunt greu de definit pentru omul de azi, „cum greu de înțeles sunt noțiunile de om cumsecade, noblețe, cinste, curaj, grijă, ascultare".
Cartea „Subcetate-Mureș. Privire monografică" pune în dezbatere strălucirea și neîntrecuta putere a unui loc de pe Valea Mureșului Superior, autorii recuperând și ctitorind pentru eternitate o „călătorie sfântă pe-un drum neprihănit".
Și iar spun, precum altădată, că Subcetate e lumină alergândă căreia nu poți să nu-i scrii cărțile, asemuindu-se cu firele de aur și slava în care Maica Domnului în fața Arhanghelui binevestitor torcea fir de purpură.

În „Cuvântul liber”, 19 aug. 2017

Secvență din spectacolul oferit de maestrul violist IOAN MORAR și violonista ALINA MORAR:




Secvență din spectacolul oferit de membri ai Tarafului MORAR, duminică, 20 august, interpretând cântece de joc din repertoriul din Subcetate:







  

7 comentarii:

  1. Norocoasa asezare romaneasca unde a rasarit in lumina o insemnata ceata de intelectuali, fiecare cu mintea si sufletul deschise catre valorile istoriei locale si ale culturii materiale si spirituale carateristice locului, adevarati piloni neclintiti ai identitatii nationale romanesti.

    Primiti, Va rog, laudele si felicitarile noastre de suflet, impreuna cu urarile de initiative si succese viitoare.

    Prof. Augustin Mocanu, un prieten salajean, stabilit in Ialomita

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări tuturor celor care au pus câte un diamant în coroana așezată cu dragoste pe tâmplele Subcetății! Doina, ai adus oameni frumoși împreună, la o sărbătoare minunată. Felicitări pentru admirabila muncă. La mulți ani comunei Subcetate si mândrilor ei cetățeni!
    Maria Stoica, 20 august 2017

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru prima dată în viață am cântat muzică populară împreună cu unchiul meu Ioan Morar. A fost o experiență deosebită plină de emoții și de noi cunoștințe precum doamna Da Dobrean cărei îi mulțumesc pentru ospitalitate și afecțiune . Oamenii satului sunt atât de simpli și de receptivi, atât de calzi sufletește... uneori este necesar să ne întoarcem la origini pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a înțelege care este natura noastră. Mulțumesc satului Subcetate ALINA MARIA TASLAVAN

    RăspundețiȘtergere
  4. Virtuozitate artistică, tinerețe, frumusețe! Frumoase momente de elevație artistică, intelectuala, ați trăit la Subcetate, dragă prietenă! Ai găsit calea potrivită, de a înmulți binele, dăruind bucurie, împărtășind-o cu oameni speciali. Ați fost privilegiați. Calde felicitări pentru munca ta, a celor ce ți-au stat alături! Prof. MARIA STOICA

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimată Doamnă,
    iubită colega (cu permisiunea Dumneavoastra),
    Vă felicit, fiindcă ceea ce inițiați, și realizați Dumneavoastră împreună cu alți membri ai familiei și cu o mare ceată de fii ai localității Subcetate pe linia cunoașterii, valorificării și păstrării elementelor fundamentale ale istoriei și culturii tradițonale materiale si imateriale spefice zonei Muresului superior, este dragoste de neam și muncă intelectuală de înaltă ținută pusă în slujba noastră ca națiune și stat.
    Vă admir! Vă felicit încă o dată și vă urez sănătate și spor în toate.
    Cu aleasă considerație, prof. pensionar AUGUSTIN MOCANU (Slobozia, 27 aug. 2017)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mare surpriză! Am primit cu bucurie, cartonată, frumos și cu gust ilustrată, cartea, format academic, aproape 500 de pagini. Admir strădania autorilor, a colaboratorilor lor, care ne prezintă cu desăvârșire o localitate românească, venită de departe, hăt de pe la 1700, am înțeles, și care, cu cei doi copii de pe copertă, ne duce cu gândul sigur că România și comuna băștinașilor din Subcetate-Mueș trebuie să dăinuiască. Surpriză și cinste Primăriei și Consiliului Local care, în condiții de mare criză, găsesc posibilități sufletești, intelectuale și mai cu seamă bănești, să finanțeze tipărirea unui asemenea monument.
    Cinste Dumneavoastră, tuturor truditorilor!
    Vă mulțumesc, ION N. OPREA

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamna Doiniţa, Săru-mâna, bună ziua şi, înainte de toate, felicitări pentru noua carte: SUBCETATE-MUREŞ, prezentare monografică, semnată de Dv. şi Domnul prof. Vasile Dobreanu. Volum excelent din toate punctele de vedere, o carte-document inestimabilă şi, prin conţinutul său, o carte de vizită care contribuie la cunoaşterea în detaliu a unei localităţi cu adânci rezonanţe în istoriografia zonei. Nu are rost să intru în amănunte, dar nu mă pot abţine să nu apreciez respectiva apariţie editorială începând cu prezentarea grafică de excepţie, cu ţinuta sa pe măsura importanţei, conţinutul perfect gândit şi structurat pe o hârtie de lux, aş zice, îi asigură Monografiei un statut de unicat, de… vedetă şi de referinţă ca bază de plecare în oricare situaţie de viitoare cercetări şi cunoaştere. Încă o dată cele mai cordiale şi sincere felicitări!
    Cu cele mai alese gânduri de admiraţie şi preţuire pentru ambii autori,
    DUMITRU HURUBĂ, Membru al Uniunii Scriitorilor din RomâniA

    RăspundețiȘtergere